Dry needling

Dry needling is de behandeling van myofasciale triggerpoints met accupunctuurnaalden

Dry Needling kan klachten in het houdings- en bewegingsapparaat, die veroorzaakt worden door pijnlijke verhardingen of knopen in één of meerdere spieren, verhelpen. Deze spierknopen, triggerpoints genoemd, kunnen bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijn veroorzaken. Bij Dry Needling worden de triggerpoints met acupunctuurnaalden aangeprikt om ze tot ontspanning te brengen.

Dry Needling heeft niets te maken met acupunctuur, ook al worden dezelfde naalden gebruikt. Dry Needling richt zich op behandeling van spierknopen, terwijl acupunctuur inwerkt op energiebanen. Bij Dry Needling worden er geen vloeistoffen in het lichaam gebracht. De triggerpoints worden alleen met ‘droge naalden’ (vandaar de naam Dry Needling) aangeprikt.

De methode volgens Andrea Schachinger is kenmerkend door het gebruik van meerdere naalden tegelijkertijd op het paardenlichaam.Dit wijkt af van de klassieke dryneedling waar een naald verschillende keren op het triggerpoint wordt toegepast. Bovendien kenmerkt deze methode zich door zijn effectiviteit;voor de meeste paarden is slechts een behandeling voldoende om de klachten te verhelpen.Een tweede behandeling kan noodzakelijk zijn in het geval van ernstige klachten.Mocht er geen verbetering optreden, dan wordt nader onderzoek door een dierenarts geadviseerd. In bijna alle gevallen blijkt de onderliggende oorzaak dan ook niet voort te komen uit spiergerelateerde klachten.

Voorafgaand aan de dry needling wordt het paardenlichaam onderzocht om mogelijke triggerpoints en blokkades in spieren op te sporen. Daarna worden de gevonden triggerpoints en blokkades behandeld met accupunctuur naalden.

Ter nabehandeling is het aan te bevelen om de spieren van het paard goed te stretchen.Verder kan longeren over balken het paard helpen de bovenkant van zijn rug zonder gewicht van de ruiter te verlengen.

Dry needling kan bij een heleboel problemen worden ingezet, afhankelijk wat de resultaten zijn van het fysiotherapeutisch onderzoek.

Dry needling wordt niet toegepast indien

  • spierbevangenheid
  • lokale of systemische infecties/ontstekingen met of zonder koorts
  • drachtigheid

Bij therapievormen

Dry needling  om klachten in het houdings- en bewegingsapparaat, die veroorzaakt worden door pijnlijke verhardingen in een of meerdere spieren te verhelpen.

Onderzoek en behandeling

Indien er sprake is van meerdere behandelingen in korte periode of een langdurige behandeling, is het mogelijk het paard bij mij te stallen.

Ook ter revalidatie kunt u  het paard onder brengen.

De stalling is dan incl hooi/bodembedekking/mesten/voer/evt weidegang of paddock.

Monique de Baar
Hertenkampsweg 46
8171 PT Vaassen
06-53623332
 
werk01 werk02 werk03 werk04