Flexchair ruitertraining

Naast de training van het paard is er steeds meer aandacht voor de invloed van de ruiter op de bewegingen van het paard

De invloed van de houding van de ruiter op het paard is enorm groot en beinvloedt de bewegingen van het paard. Daarom is het zo belangrijk dat de ruiter in balans op het paard zit en soepel de bewegingen van het paard kan volgen,zonder dat hij het paard stoort.

Pas dan mogen we spreken van een harmonieuze combinatie

 

Voor een onafhankelijke zit is rompstabiliteit en balans essentieel tijdens het paardrijden.

Ruiters moeten tijdens het rijden met minimale energie correct kunnen bewegen rond hun evenwichtspunt Ook het bekken is van belang omdat ruiters het gevoel van bekkenbewegingen  moeten ontwikkelen om te communiceren met het paard.

 

Door de vooruitgang van de techniek, zijn we steeds meer in staat om door metingen de zit en de werkwijze hoe deze inwerken  op het paard zichtbaar te maken.Dit alles helpt het bewustwordingsproces van de ruiter, en daarmee kan de ruiter efficiënter zijn/haar zit  verbeteren.

 

Ook wij werken met zo’n modern technisch hulpmiddel en wel de flexchair (of Romb Balans Trainer) In de fysiotherapie  oorspronkelijk bedoeld voor mensen met rugklachten, maar inmiddels heeft de flexchair haar waarde in de ruitersport meermaals bewezen. 

 

Sinds kort ben ik begonnen met de flexchair te gebruiken voor de behandeling van ruiters die een blessure hebben opgelopen of die hun rijtechniek willen verbeteren. Dit doe ik in samenwerking met Caroline Kooij, die U kent van Horse & Outdoor te Putten.

 

De flexchair is een bewegende kruk met paardenzadel als zitting.

Door middel van een zogenaamde PAR test (persoonlijke actieve rugbescherming) kunnen we de ruiter bewust laten worden van de eigen houding en kunnen we objectief vast stellen hoe het staat met de balans en de vaardigheden van de ruiter. Op het beeldscherem va de computer kun je zien of je in balans zit.De resultaten van de  PAR test worden geintepreteerd door de fysiotherapeut en deze geeft daarna een advies over het trainen van  de beweeglijkheid van rug en bekken en in welke richtingen. Het trainen gebeurt tevens op de flexchair.

Daarnaaast traint de flexchsir het lichaamsgevoel van de ruiter.

Na een aantal keren op de stoel gezeten te hebben, moet het vertaald worden naar het paadrijden.

Door middel van de flexchair kunnen we de zit van de ruiter en de door de ruiters veroorzaakte rijtechnischee problemen inzichtelijk maken en tips geven ter verbetering.

In een iets langer traject maken we gebruik van video opnames tijdens het rijden in het begin en na een aantal sessies met de flexchair. Dan moeten er zeker zichtbare veranderingen kunnen opgetreden zijn.

 

Het trainen met de flexchair is op alle nivo s zinvol en geeft de ruiter en het paard een vergroting van het rijplezier. De ruiter doordat deze een uitgebalanceerde dynamische zit ontwikkeld.Het paard,omdat deze niet gestoord wordt in zijn bewegingen. Bovendien voorkomt het blessures bij het paard

Monique de Baar
Hertenkampsweg 46
8171 PT Vaassen
06-53623332
 
werk01 werk02 werk03 werk04